Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Domů > Škola > Školní zpravodaj > Záchranáři pomáhali při doškolení členů Horské služby ČR

Záchranáři pomáhali při doškolení členů Horské služby ČR



Datum konání:
18.6.2019

logo_HS.jpgNa základě dlouhodobé spolupráce jsme byly požádány o pomoc při zajištění doškolení členů Horské služby České republiky v poskytování první pomoci. Organizaci měli na starost pracovníci oblasti Krušné hory a tak se akce uskutečnila v krásném prostředí tiských skal.

Lektory byli odborníci z praxe – lékaři. Ti konali odborný dohled nad plněním jednotlivých úkolů. Naši studenti prvního a druhého ročníku oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář asistovali coby figuranti. Napodobovali zraněné s různými typy poranění. Byli namaskováni, instruováni v dobré simulaci zranění a umístěni na jednotlivá stanoviště.

Doškolení bylo rozděleno do dvou bloků. V tom dopoledním členové horské služby řešili hlavně hromadná neštěstí – evakuaci základní školy, dopravní nehodu s osmi zraněnými, pobodání hmyzem dětí na školním výletu a resuscitaci.

Na odpoledne byly připraveny různé typy poranění spojených s pobytem v přírodě a horách – pád lezce ze skály, pád cyklisty, kolaps běžce, pád z výšky, úraz při sportu, řezné poranění s masivním krvácením apod. Při plnění jednoho z úkolů byly využity naše studentky, které hovoří rusky a ukrajinsky, takže se zasahující museli domluvit i přes jazykovou bariéru.

Celá akce byla velmi dobře zorganizovaná. Záchranáři se zhostili svých úkolů na výbornou. Zároveň to pro ně byl cenný zdroj teoreticko-praktických informací, které jistě zhodnotí v svém dalším studiu.

 

Mgr. Eva Rohanová
Mgr. Eva Provazníková