Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Domů > Škola > Školní zpravodaj > Pohybová rehabilitace na hřbetech koní

Pohybová rehabilitace na hřbetech koní



Datum konání:
17.6.2019

Se žáky 2. ročníku oboru Masér sportovní a rekondiční jsme se účastnili hipoterapie v Bystřanech u Teplic. Do vesnice nás dopravila městská hromadná doprava. Zbytek jsme došli hezky pěšky.

Paní Bc. Lucie Veselá Kukaňová nám nejprve vysvětlila, co hipoterapie vlastně obnáší a s jakými přístupy se mohou setkat. Následně byli žáci zapojeni do socializace pomocí péče o koně. Jezdili s kolečkem, vozili seno, plnili sítě a čistili jednotlivé koně. Dále absolvovali procházku do výběhu a zpět, ze kterého si dovedli (za dozoru majitelky a pracovníků) koně a poníky.

Nechyběla ani pohybová rehabilitace přímo na hřbetu koní. Závěrem proběhlo procvičení v týmové práci. Ta spočívala v rozdělení se do skupin a závodech v dokoulení balíku sena do seníku. Někteří žáci pokořili svůj strach a přiblížili se ke koni blíže než na 5 metrů. Panovala velmi dobrá nálada. I počasí nám přálo.

Žáci byli skvělí. Telefony měli schované v kapsách, neboť práce vyžadovala obě ruce .

Pohybové aktivity v přírodě, zahrnující nejenom činnosti spojené s jízdou na koni, ale také péči o zvířata, jsou důležitou součástí zdravotní terapie. Mohou pomoci s mnoha problémy fyzického i psychického rázu. U řady klientů dochází k významnému ústupu jejich obtíží.

Mgr. Hana Dvořáková
Mgr. Michaela Stuchlá

 

 

1a.jpg

2a.jpg

3a.jpg