Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Domů > Škola > Školní zpravodaj > 14. ročník Celostátní soutěže v první pomoci

14. ročník Celostátní soutěže v první pomoci



Datum konání:
24.4.2019
Datum ukončení:
25.4.2019

Ve středu 24. a čtvrtek 25. dubna jsme se s žáky tříd ZA 3A – Hankou Lavičkovou a Eliškou Hrdou a ZA 3B – Anetou Zankerovou a Jiřím Herlitzem zúčastnili Celostátní soutěže první pomoci ve Lhotce u Mělníka. Celkem se do soutěže přihlásilo 19 družstev, tvořených žáky SZŠ z celé České republiky (např. Ostrava, Příbram, Liberec, Hradec Králové).

Soutěž probíhala v táborové základně patřící DDM hl. m. Prahy, uprostřed krásné přírody Kokořínska. Ubytováni jsme byli v nových srubech vybavených vlastním sociálním zařízením a přímotopy, což jsme v noci ocenili. Po příjezdu do tábora po 18. hodině a po večeři proběhlo losování startovacích pozic na večer a následující den. Tento úkol patřil velitelům družstev.  Naše družstvo startovalo jako 18 té. První etapa soutěže začínala ve středu večer, pro nás, vzhledem k vylosované startovací pozici až ve 23,20 hod. Čekání na start jsme si krátili odpočinkem a opékáním špekáčků u táboráku. Následující den se naše družstvo postavilo na start soutěže ve 12, 15 hod. Během dopoledne probíhal v areálu tábora doprovodný program – zástupce skupiny Vamed Mediterra, která v ČR provozuje celkem devět zdravotnických zařízení mimo jiné v Mělníce, pracovníci z nemocnice na Bulovce s praktickou ukázkou a možností obléknout si speciální oblek proti tropickým nemocem, ukázka zbraní PČR nebo program „Ruce na prsa“ zaměřený na samovyšetřování prsů. S prevencí se nezapomnělo ani na muže s programem „Zdravé koule“, jak je z názvu patrné jedná se o samovyšetření varlat. Samotná trasa soutěže vedla lesem okolo tábora, mezi skalami a poli. Byla dlouhá téměř 2,5 km a čekalo nás na ní 5 stanovišť. Modelové situace byly různorodé – dodávka s pašovanými migranty a překotným porodem, pád parašutistek do skal, intoxikace mladistvých léky, houbami a drogami v lese, střelné poranění atd. Jedním ze stanovišť byla sanita ZS, kde měli žáci rozpoznat např. pomůcky používané k zajištění DC. Na jednotlivých stanovištích byli přítomni jako hodnotitelé lékaři a záchranáři ze záchranné služby. Mezi kritéria hodnocení patřila organizace práce a pohotovost na místě zásahu, činnost velitele družstva nebo technika ošetření a přivolání RZS. Po ukončení ošetření na každém stanovišti proběhl rozbor situace s odborníky a diskuse. O konečném pořadí rozhodoval nejen počet získaných bodů z jednotlivých stanovišť, ale také celkový čas na trase.

Celou akci bych zhodnotila pozitivně. Organizačně byla soutěž zvládnuta výborně, jídla bylo dostatek a bylo chutné, zajištěn byl i pitný režim. Počasí nám přálo, ve čtvrtek bylo opravdu horko, což jsme v pravé poledne mezi poli moc neocenili ????. Žáci se chovali vzorně a celou soutěž si užili. Na jednotlivých stanovištích uplatnili dovednosti jak ze školního kola, tak ze soutěže v Děčíně.  Oni sami ji hodnotí jako zdařilou, navíc to pro ně byla další cenná zkušenost.

A nejdůležitější informace na závěr. Domů jsme odjížděli jako 10. s počtem 99 bodů z celkového počtu 19 družstev! Vítězové získali 116 bodů, což je rozdíl nepatrný. Žákům navrhuji udělení Pochvaly ředitelky školy, za vzornou reprezentaci a krásné umístění.

 

Mgr. Jana Pidrmanová
odborná vyučující